WILLIAM MATHENY – THAT GRAND OLD FEELING…

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Hickman Holler Records / Thirty Tigers

De 39-jarige Amerikaanse singer-songwriter William Matheny uit Morgantown, West Virginia maakte al een tijdlang deel uit van twee muziekgroepen: hij was multi-instrumentalist van 2010 tot 2012 bij de indie folkrockband ‘Southeast Engine’ uit Athens, Ohio en hij speelde van 2012 tot 2017 op gitaar en keyboards bij de garagerockformatie ‘The Paranoid Style’ uit Washington D.C. Met zijn overgrootvader die lid was van een gospelkoor, zijn grootvader die leadzanger was bij de groep ‘The Rhythm Rascals’ en zijn vader die leadgitaar speelt in een bluegrassband kon het moeilijk anders dan dat William Matheny ook zijn eigen toekomst ging uitbouwen in de wereld van de muziek.

Hij koos er echter voor om dat als soloartiest te doen in de pop- en rockmuziek en ook de Americana-sound behoort tot zijn muzikale portfolio zoals we nu kunnen horen op zijn derde soloplaat “That Grand Old Feeling…”, de opvolger van zijn debuutalbum “Strange Constellations” uit 2017 en de daaropvolgende plaat “Moon Over Kenova” uit 2018. Zijn werk op die vorige albums werd in de vakpers regelmatig vergeleken met dat van andere muzikanten zoals o.a. Elvis Costello, Nick Lowe, Jonathan Richman of Marshall Crenshaw.

William Matheny’s nieuwste plaat werd opgenomen met producer Bud Carroll in de ‘Trackside Studio’ in Point Pleasant, West-Virginia en ze wordt uitgebracht door het ‘Hickman Holler Records’-platenlabel van bluegrass-, folk- en countryster Tyler Childers. Voor die opname kreeg hij de instrumentale hulp van Adam L. Meisterhans op gitaar, producer Bud Carroll zelf op gitaar en pedal steel, John R. Miller op basgitaar, Clint Sutton op drums, J. Tom Hnatow op pedal steel en Jeremy Batten op piano en orgel. Er werden daarbij negen eigen composities van William Matheny ingeblikt waaronder de twee songs die we hier toevoegen op video: de rockende titeltrack “Grand Old Feeling” en pianoballad “Down At The Hotel Canfield”.

Het album begint echter met de Americana-ballad “Late Blooming Forever” waarna de rocksound wordt ingezet in de song “Every Way To Lose” en het tempo meteen daarna weer stevig wordt teruggeschroefd voor de popballad “Bird Of Youth”. William Matheny heeft zelfs een pure country-tearjerker aan de tracklijst van dit album toegevoegd met de song “If You Could Only See Me Now”. De hierboven vermelde vergelijkingspunten met andere artiesten wordt daarna helemaal bewaarheid in het nummer “Heartless People”.

Aan het einde van deze plaat toont William Matheny in de twee resterende songs “Christian Name” en “Stranger’s Voice” nog eens zijn kwalitatieve songschrijverscapaciteiten met steeds weer betekenisvolle liedjesteksten. Opvallend voor het hele album “That Grand Old Feeling…” zijn de knappe arrangementen en orkestratie bij deze liedjes, helemaal zoals het hoort voor een topalbum in de 21e eeuw. We denken dan ook dat we in de volgende jaren nog wel meer mooi werk van William Matheny zullen mogen tegemoet zien.

(valsam)